Oficjalna strona internetowa rządowej organizacji turystycznej Szwecji

Orchard, Österlen, Skåne
Zdjęcie: Conny Fridh/imagebank.sweden.se

Porady

Gotowanie w rytmie Skanii

Skania jest doskonałym szwedzkim stołem dla smakoszy. Poznacie tutaj smaki, które zadowolą wasze podniebienia

Spiżarnia Szwecji

Skania, najbardziej wysunięty na południe region kraju, jest określany mianem

spiżarni Szwecji. Dzięki bardzo żyznej i bogatej  glebie, dobrym klimacie i zaangażowaniu lokalnych rolników, plony są o wiele bardziej okazałe i wartościowe niż w jakimkolwiek innym regionie Szwecji.

Skania dla Szwecji jest tym czym Toskania dla Włoch - to tutaj produkowana jest żywność o najlepszej jakości, pełna smaku i aromatu, wytwarzana głównie w niewielkich, rodzinnych gospodarstwach.

Skania może poszczycić się również bardzo bogatym dziedzictwem kulinarnym.

Może spróbujecie spättekaka - ciasta podobnego do polskiego sękacza? Pieczonej gęsi na Wigilię Świętego Marcina w dniu 10 listopada? Albo blåbärspalt - pierożków z borówkami? Nie zapomnijcie też o słynnych szwedzkich cynamonowych bułeczkach (kanelbulle) oraz prinsesstårta - znanych zielonych ciastkach z marcepanową różyczką na wierzchu. 

W całym regionie Skanii restauratorzy i kucharze skupiają się na lokalnie produkowanej, świeżej żywności i przygotowują ją w tradycyjny sposób, czerpiąc przy okazji także z nowoczesnych wpływów kuchni skandynawskiej.


Malmo w odcieniach wielu kultur

W  Malmö można znaleźć wiele świetnych restauracji i kawiarni które odzwierciedlają barwną wielokulturowość mieszkańców Skanii. Można posilić się tutaj daniami typowo szwedzkimi, albo zjeść coś z kuchni odległego zakątka świata.

Będąc w Malmö, warto zajrzeć do ogrodowej restauracji Slottsträdgården Kaféet, która znajduje się tuż przy mieszczącym muzeum miejskie zamku Malmöhuset, zaledwie kilka kroków od centrum miasta. Kawiarnia ta jest prowadzona przez Tareq’a Taylor’a, znanego szwedzkiego kucharza i gospodarza popularnego programu na kanale Good Food Channel “Tareq Taylor’s Nordic Cookery” 

Portowe specjały

Kto by odmówił propozycji spędzenia czasu w nadmorskim porcie, zjedzenia dobrej kolacji i podziwiania przepięknych widoków? Na wybrzeżu Skanii można znaleźć około 30 przystani portowych. To tutaj czekają na odkrycie jedne z najlepszych restauracji w południowej Szwecji.

Najlepsza kawiarnia w całej Szwecji

Olof Viktors – połączona z piekarnią i galerią sztuki kawiarnia w Glemminge w regionie Österlen została uznana za najlepszą kawiarnię w Szwecji w 2013 roku przez White Guide - największy w Szwecji przegląd najlepszych lokali gastronomicznych.

Uraczyć się tutaj można domowej roboty chlebem na zakwasie, kanapkami, ciastami i ręcznie przygotowywanymi  lodami.

W swoich daniach Olof Viktors wykorzystuje między innymi smakowite jabłka pochodzące z pobliskiego Kivik. Pod koniec września każdego roku organizowany jest w  tym miasteczku Targ Jabłkowy gdzie można spróbować różnych odmian tych pysznych owoców a także posmakować produkowanego tylko z tych najlepszych cydru, zwiedzić Äppelriket - królestwo jabłek, i wziąć udział w wielu przygotowanych z tej okazji wydarzeniach.

Więcej informacji

Co robić i co zobaczyć - poszczególne miejsca i atrakcje